Pasztet z pieczonych warzyw i soczewicy Andrzeja Gołąbka

Składniki:

500 g soczewicy czerwonej
3 jajka
6 szt. marchewki
2 szt. pietruszki korzeń
1 szt. seler
2 szt. cebula biała
5 szt. ząbek czosnku
sól, pieprz, imbir, ziele ang., liść laurowy,
czerwona papryka wędzona

Wykonanie:

Warzyw nie obieramy!
Dokładnie myjemy, kładziemy na blachę
obtaczamy w wędzonej papryce,
sól, pieprz olej pieczemy 180
stopni około 30 minut. Wyciągamy
studzimy i ścieramy na tarce
do miski. Czerwona soczewicę
płuczemy. Garnek, woda, wszyst-
kie przyprawy i gotujemy razem
z soczewica 1;2 do
wody -gotujemy do rozgotowania
i wyparowania całej wody.
Wszystko razem łączymy, soczewice,
warzywa, jajka wyrabiamy
w jednolita masę.
Przygotowujemy jedną formę,
smarujemy masłem i przesypujemy
tarta bułką. Wkładamy
pasztet do formy i wkładamy do
piekarnika 190 stopni około 25-
30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *