Pâté z wątróbki Andrzeja Gołąbka

Przedstawiamy przepis na pâté z wątróbki Andrzeja Gołąbka z restauracji Republika Róż.

Składniki:

  • wątróbka drobiowa 1kg
  • masło 200 g
  • sól, pieprz, przyprawy korzenne
  • jajko 4 szt.
  • cebula 3 szt.

Wykonanie:
Wątróbkę oczyszczamy i myjemy.
Wrzucamy na rozgrzany olej,
przyprawiamy solą, pieprzem
i majerankiem. Smażymy, wątróbkę
gotową odkładamy do ostygnięcia.
Gotujemy jajka na twardo.
Oddzielamy białko od żółtka. Białko
kroimy w kosteczkę, a żółtko
rozcieramy w misce.
Cebulę kroimy w kosteczkę
i wrzucamy na patelnię z masłem.
Smażymy, aż cebulka zmięknie
i nabierze słodkawego smaku.
Dorzucamy do miski, w której mamy
roztarte żółtka.
Usmażoną wątróbkę przepuszczamy
przez maszynkę do
mięsa na drobnych oczkach.
Do zmielonej wątróbki dodajemy
wszystkie pozostałe składniki.
Dokładnie mieszamy i dokładamy
na godzinę do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *