Polędwica w kawie Andrzeja Gołąbka

Polędwica w kawie Andrzeja Gołąbka z restauracji Republika Róż w Poznaniu.

+ puree pietruszkowe, żurawina,
pieczony pomidor, malina
liofilizowana, mikro groszek

Składniki:

Polędwica w kawie:

  • polędwica
  • chilli
  • limonka
  • sól pieprz
  • kawa

Puree z pietruszki:

  • pietruszka
  • mleko
  • sól pieprz

Żurawina:

  • żurawina
  • ocet jabłkowy
  • rozmaryn
  • anyż
  • goździk

Wykonanie:
Polędwicę kalibrujemy na
180 g marynujemy w kawie, chilli,
limonka, sól pieprz wakujemy
szczelnie i zostawiamy na 24h.
Polędwicę przesmażamy na patelni
raz, dwa,trzy i wkładamy do
piekarnika – 180 stopni na 8 minut,
wyjmujemy i zostawiamy w ciepłym
miejscu, np. koło pieca na
8 minut, żeby mięso odpoczęło.
Puree z pietruszki – obieramy
pietruszkę cienko ( obierki zostawiamy
myjemy i smażymy na głębokim
tłuszczu i uzyskamy chipsy-
no west), pietruszkę kroimy
w plasterki, wkładamy do garnka,
zalewamy mlekiem. Dodajemy sól, pieprz,
tymianek świeży i gotujemy do
miękkości. Odcedzamy, blendujemy
z dodatkiem masła i przecieramy
przez sito.
Żurawina – gotujemy żurawinę
do miękkości z octem jabłkowym
i rozmarynem, anyż, goździk, redukujemy
i blendujemy.
Pomidor – przekrawamy na pół,
smażymy na patelni z dodatkiem
masła klarowanego, następnie posypujemy:
sól, pieprz i sumak. Pieczemy
w piekarniku – 10 minut, 180 stopni.

Polędwica w kawie gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *