Kulinarny Szlak

Śniadanie z najlepszym kucharzem Wielkiej Brytanii - Jakub Winkowski w Skoma Food Club

wydarzenie

Sobotni poranek. Stoję na balkonie i rozmyślam nad obecnym dniem. Pogoda nie rozpieszcza. Nad Gdańskiem panuje niż, który przyniósł z sobą opady deszczu i wzmożony wiatr. Chciałoby się zostać w domu i nigdzie nie wychodzić. Włączyć muzykę i wybrać z biblioteczki książkę oraz zaparzyć herbatę. Następnie usiąść przy grzejniku i pozwolić, by świat o tobie zapomniał. Chciałoby się, ale wiecie, nie tak to wygląda. Miałem dzisiaj specjalne zadanie. Poproszono mnie abym wziął udział w śniadaniu biznesowym, na którym obecny będzie mistrz kuchni Jakub Winkowski. Spotkanie miało odbyć się w studio kulinarnym Skoma Food Club przy ulicy Chodkiewicza 13a prowadzonym przez Fundację Skoma.

Godzinę później dotarłem na miejsce. Wolnostojący okrągły budynek był bardzo charakterystyczny i na pierwszy rzut oka, niepozorny. Wszedłem do środka, gdzie od razu spotkałem Piotra Węgierskiego, osobę, z którą kontaktowałem się uprzednio i potwierdzałem przybycie. Opowiedział mi o całym projekcie, odpowiedział na kilka pytań i zaprosił do środka, gdzie akurat trwała krótka prelekcja Jakuba Winkowskiego. Jakub opowiadał o sobie, swojej karierze, wplatając do historii mnóstwo humoru, trafiając tym w gusta wszystkich obecnych na spotkaniu osób.

Kim jest Jakub – zapytacie.

Pracował w Buckingham Palace, brytyjskiej ambasadzie w Paryżu i prestiżowych restauracjach odznaczonych gwiazdkami Michellin. Dzięki wiedzy kulinarnej i doświadczeniu otrzymał najbardziej prestiżowy tytuł branżowy w Wielkiej Brytanii. Obecnie szef kuchni w The Feathered Nest Inn.

Samodzielnie wytwarza produkty, których używa do gotowania – masło, chleb, wędliny dojrzewające i wędzone. Wędzi ryby, leżakuje mięso, a jego specjalnością jest dziczyzna. Łącząc nowoczesne techniki z tradycyjnymi metodami różnych, światowych kultur osiąga wspaniałe efekty. To dzięki temu, pod jego wodzą The Feathered Nest Inn zdobyła wiele nagród i odznaczeń, a osobą szefa kuchni zainteresowały się BBC, ITV i TVN, a także Food Network.

Po skończonej prezentacji przeszliśmy do kuchni, gdzie razem z Jakubem zabraliśmy się za przygotowanie wspólnego śniadania. Jakub jest niezwykle utalentowanym i wszechstronnym kucharzem, który z pasją podchodzi do tego co robi. Był dostępny dla każdego, pomagał w przygotowaniach i dzielił się własnym doświadczeniem. Efektem było fantastycznie wyglądające śniadanie, które smakowało jeszcze lepiej niż wyglądało.

Podczas konsumpcji wszyscy mieli czas na rozmowę, na nawiązywanie relacji oraz na pamiątkowe zdjęcia. Wykorzystałem ten czas na rozmowę z Krzysztofem Kozioł, który wraz z Piotrem Jakimiakiem tworzą Fundację Skoma i Skoma Food Club. Skoma Food Club to przede wszystkim studio kulinarne, gdzie organizowane są warsztaty, spotkania integracyjne oraz liczne projekty. Jest ono często wykorzystane do pokazów live-cooking, szkoleń gastronomicznych, ale i do reklam oraz sesji zdjęciowych.

Spotkanie z Jakubem dobiegało już końca. Zrobiłem jeszcze kilka zdjęć. Wymieniłem się uprzejmościami z uczestnikami jak i organizatorami wydarzenia. Czas wracać.

Po powrocie przyszedł czas na chwilę retrospekcji.

Najpierw zacznę od samej formuły spotkania. Możliwość wspólnego gotowania z tak znakomitym kucharzem to ogromna przyjemność i świetna okazja do pracy nad własnym rzemiosłem. Całość, czyli połączenie prelekcji, gotowania i śniadania biznesowego to faktycznie bardzo interesująca opcja budowania relacji. Wspólne gotowanie, tak jak inne działania w grupach, silnie integrują, co daje podłoże do zawiązania owocnych relacji.

Kolejno czas przejść do samego Skoma Food Club. Jako fundacja muszę przyznać, że działają bardzo sprawnie organizując liczne wydarzenia, zarówno otwarte jak i dla zaproszonego grona biznesowego. Widzę w nich ogromny potencjał, który z pewnością przypadnie wielu przedsiębiorcom do gustu.

Do zobaczenia na Kulinarnym Szlaku!

Od kilku lat prowadzę fanowski projekt Storycraft, gdzie publikuję własne literackie interpretacje obrazów i innych dzieł. Pomijając jednak prywatę, a skupiając się na doświadczeniu, wywodzę się z branży reklamowej. Pracowałem głównie jako grafik dtp oraz wdrażałem mniejsze jak i większe projekty marketingowe. Dzisiaj współpracuję z Gastronomem Wybrzeża, dostarczając rozwiązania z zakresu e-marketingu i web-developingu dla jego klientów. Przy okazji tej relacji założyłem Kulinarny Szlak, aby docierać z naszą ofertą do jak największego grona osób.